top of page

Natürel Sızma Zeytinyağının Sağlığımız Bakımından Önemi


Yağlar insan yaşamı için gerekli ve önemli bir makro besindir ve vücudumuzun büyük bir kısmını oluşturmaktadır. A, D, E, K gibi önemli vitaminler yağda erirler ve bu vitaminlerin kana karışabilmesi için vücutta belli oranda yağ gereklidir.

Özellikle sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar strese direnç sağlama, zihinsel yorgunluğu azaltmak ve kilonuzu yönetmenize, kalp-damar sağlığının ve hormonal sistemin düzenlenmesine önemli ölçüde yardımcı olur. Dolayısıyla beslenme düzeninde doğru yağ seçimi, bir başka deyişle ''doğru zeytinyağı'' seçimi son derece önemlidir.

Doğru Zeytinyağı: Natürel Sızma Zeytinyağı

Her zeytinyağı, vücudumuz için yukarıda sözünü ettiğimiz yararları sağlamıyor maalesef! Daha ekonomik bedellerle satılan pek çok markasız zeytinyağı okside olmuş, çürümüş yüksek asitli zeytinlerden elde edilen zeytinyağının başkaca yağlarla (pamuk yağı, kanola yağı vb.) karıştırılmasıyla elde ediliyor. Dolayısıyla ''doğru zeytinyağı'' için biraz daha fazla ödemeniz gerekiyor. Bir başka deyişle; eğer amacınız sadece kalori almak ise en ucuz zeytinyağını alın. Sağlığınızı, hücrelerinizin yenilenmesini düşünüyorsanız mutlaka kaliteli bir zeytinyağı tüketmelisiniz.

Doğru zeytinyağı; doğal, katkısız ve içerdiği polifenoller bakımından son derece zengin olmalıdır.

Her gün tüketilecek 2 yemek kaşığı soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı; kalp hastalığı riskinin azalması, oksidatif stresin azalması, cilt sağlığı, beyin sağlığı ve sağlımızla ilgili daha pek çok yarar için gerekli olan ve antioksidan olarak hareket eden polifenolleri, Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini içermektedir.

KALP-DAMAR HASTALIKLARI

Kalbimiz, yaşımızın ilerlemesiyle birlikte doğal olarak yavaş yavaş bozulmaya başlar. Düzenli tüketilen sızma zeytinyağı, içerdiği selenyum ve antioksidanlar nedeni ile arterlerin yaşlanma ve bozulma süreçlerinin yavaşlatılmasına, kalp krizi riskinin azaltılmasına yardımcıdır.

KAN BASINCI

Düzenli tüketilen sızma zeytinyağı, sistolik ve diyastolik kan basıncının azalmasına, kan basıncını düzenleyen ilaçlara olan ihtiyacın azalmasına yardımcıdır.

KOLESTEROL

Her gün tüketilecek 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı; LDL kolesterol ve trigliserid azalmasına ve toplam kolesterolün daha düşük seviyede kalmasına, LDL ve HDL arasındaki kritik dengenin iyileştirilmesine, HDL kolesterolü artırmaya yardımcıdır.

ALZHEİMER

Oleocanthal, sızma zeytinyağında bulunan bir polifenoldür. Oleocanthal bakımından zengin sızma zeytinyağının düzenli tüketimi yaşlanma ile başlayan Alzheimer ve benzeri hastalıklarda başgösterebilecek bilişsel gerilemenin engellenmesine yardımcıdır. Polifenoller ve güçlü antioksidanlar aynı zamanda yaşlanma ile ilişkili oksidatif stres ile mücadele için yardımcı olur.

DEPRESYON

Yağ, hücre zarının en önemli yapıtaşıdır. Düzenli ve kaliteli sızma zeytinyağı tüketimi, yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri içeriği nedeniyle, beyin hücresi zarının yapısal bütünlüğünü sağlamaya, depresyona karşı dirence yardımcıdır, mental fonksiyonun yaşla ilgili kavrama özelliğini geliştirir.

İNME

Düzenli ve kaliteli sızma zeytinyağı tüketimi veya sızma zeytinyağı kullanılarak pişirilen yemeklerin tüketimi, sızma zeytinyağı kullanılmamasına veya diğer yağlarla pişirilen yemeklerin tüketimine oranla inme riskinin önemli oranda azaltılmasına yardımcıdır.

CİLT KANSERİ

Akdeniz diyeti ile birlikte düzenli olarak tüketilen sızma zeytinyağı, antioksidan özellikleri nedeni ile cilt kanserinin ve güneşin cilt üzerinde oluşturabileceği oksidasyonların önlenmesine yardımcıdır.

OSTEOPOROZ

Düzenli sızma zeytinyağı tüketimi, kemik mineralizasyonunun ve kalsifikasyonun iyileşmesine, osteoporozun önlenmesine, kemiklerin kalınlaşmasına destek olan kalsiyumun vücutta absorbe edilmesine yardımcı olur.

DİYABET

Diyabet belirtileri; sızma zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlar, lif açısından zengin besinlerin tüketildiği bir diyet ile kontrol altına alınabilir. Sızma zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyeti, düşük yağlı diyetler ile karşılaştırıldığında tip 2 diyabet riskininin azaltılmasına yardımcıdır.

OBEZİTE

Kalori değeri yüksek besinlerin sürekli tüketimi sonunda obeziteye yol açabilir. Yüksek kalorili yiyecekleri sıklıkla atıştırma isteği, tokluk duygusunu daha fazla hissetme isteği ile de ilgilidir. Beslenme sırasında tokluk duygusu önemli bir faktördür.

Sızma zeytinyağı daha tok hissetmemize yardımcı olan bir besin ve yağdır.

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyetinde tüketilen yemeklerin hemen hemen hepsi sızma zeytinyağı içermektedir. Yanı sıra kepekli tahıllar, meyve ve sebze açısından zengin bir diyettir.

Akdeniz diyeti, metabolik sendromların önlenmesine ve kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasona yardımcıdır.

OKSİDATİF STRES ve KANSER

Hava kirliliği, sigara tüketimi veya sigara dumanına maruz kalma, kızarmış gıdalar ve alkol tüketimi vb. vücutta serbest radikallerin oluşmasına zamanla kanser riskine neden olabilir.

Sızma zeytinyağında bulunan oleocanthal, polifenoller, E vitamini, antioksidanlar, oksidatif stres denilen serbest radikallerin yol açtığı zararların ve bu zararların zamanla kansere dönüşme riskinin azaltılmasına, vücudun korunmasına yardımcı olur.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page