top of page

Sağlıklı ve Uzun Yaşamanın Sırrı: AKDENİZ DİYETİ


Popülasyonların kültür çeşitliliği, etnik kökenleri, dini inanışları, ekonomik gelişmeler ve diğer faktörler beslenme şekillerini etkileyebilmektedir.

Akdeniz'de 20 kadar ülke yer almakta ve bu bölgede hüküm sürmekte olan diyet modellerinin birçok ortak özellikleri bulunmaktadır. Örneğin zeytinyağı Akdeniz diyetinin temelini oluşturmaktadır. Akdeniz sahili boyunca sıralanan ülkeler (İspanya, Güney Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, Bosna, Arnavutluk, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye, Suriye, Lübnan, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Fas); farklı etnik ve dini gruplar içermelerine karşın, her bir bölge için optimal sağlık ve kaliteli yaşamla ilgili diyet alışkanlıklarının, yaşam tarzı ve kültürel içerikle karakterize olduğu görülmektedir.

Bölgeden bölgeye diyetlerindeki toplam yağ, zeytinyağı, et çeşidi, şarap, süt, peynir, meyve ve sebze tüketimleri farklı olsa da, bu ulusların genel bir mutfak kültürü vardır ve bu kültür "Akdeniz diyeti" olarak tanımlanmaktadır. Tahıl, zeytin, üzüm, ekmek, makarna, zeytinyağı, şarap, sebze, meyve, balık, et (az miktarda), yoğurt, peynir, bakliyat ve yağlı tohumlar Akdeniz besin modelinin temelini kapsar.

Akdeniz diyetinin sağlığa yararlı etkileri - Obezite, Tip 2 Diyabet, Kanser, Alzheimer, Oksidatif Stres, Kalp-Damar Hastalıkları vb. - ile ilgili pek çok biyokimyasal, klinik ve epidemiyolojik araştırmalar mevcuttur.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page