top of page

Merak Ettikleriniz

Polifenol nedir?

Zeytinyağı, kırmızı şarap, yeşil çay ve çikolatada da bulunan antioksidanların genel adıdır. Zeytinyağı, polifenol içeren tek bitkisel yağdır. 30'dan fazla farklı polifenol içerir. Bu polifenoller, kalp hastalığı riskini azaltırken, vücut direncini artırır, sindirim sistemine ve cilde çok iyi gelir. Yaşlanmaya bağlı rahatsızlıklar, diyabet, obezite, kanser risklerini azaltır. Zeytin toplandıktan sonra ne kadar erken sıkılırsa ve sıkım sıcaklığı 27 dereceyi geçmez ise zeytinyağı polifenoller açısından zengin içeriğini korur.Zeytinyağını yudumladığınızda, boğazınızdaki yanma hissi polifenollerin eseridir.

 

Zeytinyağının rengi kalitesi hakkında bilgi verir mi?
Zeytin sezonunun başında sıkılan henüz tam olgunlaşmamış zeytinlerin yağı yeşilimsi olur, çünkü klorofil içeriği yüksektir. Zeytin olgunlaştıkça, zeytinyağının rengi de altın rengine dönüşür. Her iki zeytinyağı da gerekli koşulları sağladıkları sürece kalitelidir, yeşilimsi olan biraz daha acı ve keskin bir lezzete sahipken, altın sarısı olanın daha yumuşak ve meyvemsi bir aroması olur. Damak tadınıza göre her ikisi de tercih edilebilir. Özellikle yeşilimsi renkte zeytinyağının koyu renk şişede saklanması önemlidir, çünkü  içerdiği yüksek oranda klorofil ışığa maruz kaldığında bozulmayı hızlandırmaktadır

 

Filtrelenmemiş yağ daha mı kalitelidir?

Zeytinyağı soğuk sıkım tekniği ile üretildiğinde, içerdiği antioksidan özelliği taşıyan polifenolleri korur. Zeytinyağını filtrelediğinizde, üretim sürecinden arta kalan meyve partiküllerini zeytinyağından uzaklaştırırsınız ve daha berrak bir görünüm elde edersiniz. Posanın uzaklaştırılması, oksitlenmeyi de azaltacağı için zeytinyağının ömrünü uzatır. Bu nedenle uzun süre saklanacak yağın filtrelenmesi gereklidir. Ancak, filtreleme sırasında polifenollerin bir kısmını da yağdan uzaklaştırırsınız. Filtrelenmemiş zeytinyağı antioksidan özelliği açısından daha zengindir ancak ömrü kısadır. Filtrelenmiş zeytinyağı 2 yıla kadar kullanılabilirken, filtrelenmemiş yağın kullanım süresi 3 ayla sınırlıdır.

 

Zeytinyağı nasıl saklanmalı?

Zeytinyağı, soğuk, sıcak, ışık ve nemden uzakta, hava ile temas etmeyecek şekilde, koyu renk cam şişe ya da tenekede muhafaza edilmelidir. İdeal saklama sıcaklığı 17-20 derecedir. Bu sayede içerdiği antioksidanlar uzun süre bozulmadan kalabilir.

Yol kenarlarında plastik şişelerde satılan, özellikle yaz aylarında güneş altında, sıcakta bekletilen zeytinyağlarından uzak durulması bu nedenle çok önemlidir. O koşullarda zeytinyağının kalitesini koruyabilmesi mümkün değildir. Bozulmuş zeytinyağları, başlangıçta lezzetinden anlaşılamayabilir ancak sağlığınıza zarar verir.

 

Zeytinyağının buzdolabında saklanması uygun mudur?

Zeytinyağının donma derecesi +4 derece civarındadır, bu nedenle buzdolabında donabilir, donduğunda zararlı hale gelmez ama içerdiği antioksidanlar ölür ve oksitlenme artar ve dolayısıyla bozulma süresi azalır. En uygun saklama sıcaklığı 18-23 derecedir.

 

Zeytinyağı ile kızartma yapmak zararlı mıdır?

Tam aksine. Kızartma sırasında yağın sıcaklığı 180 dereceyi geçer. Natürel zeytinyağının yanma derecesi 210 derecedir. Kızartma sırasında yanmaz, trans yağa dönüşmez ve dolayısıyla zararlı hale gelmez. Zeytinyağı dışındaki diğer kızartma yağlarının yanma derecesi ise 180 derecenin altındadır. Bu nedenle zeytinyağı kızartma için en ideal yağdır.

=

bottom of page